Vše o slanečcích, aneb jak poznáte pravého Holanďana
Když se řekne "holandské nové", tak každý, včetně dětí, koček a psů, ví o co
se jedná. Znamená to: nastala sezóna čerstvých slanečků a její zahájení se
musí náležitě oslavit. Začíná to vždy ve Scheveningen dražbou prvního soudku
slanečků a výnos tradičně připadá některému charitativnímu účelu. Tento rok
soudek ukořistil jeden obchodník s rybami za 115 tisíc guldenů a to ještě
řekl, že je to dobrá investice - že si koupil skvělou reklamu. Peníze
tentokrát přijdou ve prospěch Paralympics v australském Sydney. No a potom
vypukne slavnostní ochutnávka: v přístavu je sešlost lidí známých i
neznámých, jsou tam novináři vyzbrojení kamerami a jsou tam stánky kde se
rybičky servírují.
A takto se slanečci správně jedí:
vezmete slanečka za ocásek, popřípadě ho prvně oplácáte v syrové krájené
cibulce (to je ovšem barbarský zlozvyk, protože se tím maskuje jemná rybí
chuť), vyzdvihnete ho do výše, hlavu zakloníte a slanečka do sebe soukáte ze
shora.
Sezóna "holandských nových" trvá od května do července, kdy sledi jsou
nejtučnejší a proto nejchutnější. Syrové ryby se už na palubě lehce nasolí a
zmrazí, čímž se konzervují a vzniknou slanečci.
Když uzříte kohosi, kdo výše popsaným způsobem konzumuje slanečka a kdo
navíc přitom dělá, jako že mu to znamenitě chutná - tak velmi pravděpodobně
máte čest státi tváří v tvář s pravým, nefalšovaným Holanďanem. Tradiční
slaná delikatesa byla také nabídnuta trenérovi tureckého fotbalového
družstva, které se momentálně usadilo v Holandsku kvůli mistrovství Evropy.
Zachoval se odvážně: vyzdvihl slanečka nad hlavu, ale potom si to rozmyslil
a položil slanečka zpět na mísu. Tak vidíte - ergo demonstrandum est: není
to žádný Holanďan!
Tatínek porodil 70 dětí
Víte, že to chodí u mořských koníků trochu jinak? Tady maminka snese
tatínkovi do kapsy (jako u klokana) vajíčka a tatínek je potom donosí.
Nedávno tak sameček v akváriu National Sea Life ve Scheveningen doplnil
sbírku mořských živočichů sedmdesáti novými hříbátky...
Darja Alsterová